Tuesday, 31 May 2011

ကန္စြန္းပင္ ႏွင့္ တိုင္းရင္းေဆး










ကန္စြန္းပင္ ႏွင့္ တိုင္းရင္းေဆး


ျမန္မာမ်ား ခ်က္ျပဳတ္စားၾကသည့္ ကန္စြန္း ပင္ ၏ တိုင္းရင္းေဆးဖက္ဝင္
အသံုးဝင္ပံု မ်ားကို ေရးသားတင္ျပရန္ ေရြးခ်ယ္ထား ပါတယ္။

ကုန္စိမ္းဆိုင္မ်ားတြင္ ေရာင္းခ်ၾကေသာ ကန္စြန္းႀကီးရြက္ (တ႐ုတ္
ကန္စြန္း)၊ ကန္စြန္း႐ိုးနီမ်ားသည္ ျမန္မာတို႔ မၾကာခဏ
ခ်က္ျပဳတ္စားသံုးေလ့ရွိေသာ ဟင္းရြက္မ်ား ထဲတြင္ ပါဝင္ပါသည္။ ယင္းတို႔ကို
ခ်က္ျပဳတ္ စားေသာက္ျခင္းျဖင့္ ေငြကုန္သက္သာေစသည့္အျပင္လူတို႔အတြက္
အာဟာရဓာတ္ တို႔လည္း ျဖစ္ေစပါသည္။

ျမန္မာစားသံုးမႈ

ကန္စြန္းရြက္ကို ငါး၊ ပုစြန္ျဖင့္ အခ်ဳိ႕ဟင္းတစ္ခြက္
ခ်က္စားျခင္းျပဳတ္တို႔စားျခင္း၊ ေၾကာ္ေလွာ္စားျခင္း၊ အသုပ္အျဖစ္
စားသံုးျခင္း၊ ခ်ဥ္ဖတ္ႏွင့္ ျပဳတ္၍ သနပ္စံုထည့္စားျခင္း၊ ပဲ၊ ငါး
စသည့္တို႔ႏွင့္ ငါးေပါင္းေၾကာ္ အျဖစ္လည္း ေၾကာ္ေလွာ္စားသံုးၾကသည့္အျပင္
အျခား ဟင္းရြက္မ်ားႏွင့္ ေရာေႏွာခ်က္စားေလ့ရွိၾကပါသည္။

အဆိပ္အေတာက္ေျပေစသည့္ ကန္စြန္းရြက္

မႈိဟင္းမ်ား ခ်က္စားသံုးရာတြင္ အဆိပ္အေတာက္မ်ားကို ေျပေစရန္
ကန္စြန္းရြက္ကို ေရာေႏွာခ်က္ျပဳတ္ေၾကာ္စားေလ့ ရွိၾကပါသည္။
ကန္စြန္းရြက္သည္ ခ်က္ျပဳတ္စားသံုး ရာတြင္ ဟင္းလ်ာအျဖစ္ စားသံုးရသကဲ့သို႔
က်န္းမာေရးက႑တြင္လည္း ေဆးဝါး ဓာတ္စာအျဖစ္ အသံုးဝင္ေစပါသည္။

ျမန္မာ့ေဆးက်မ္း၏ အဆိုမ်ား

ကန္စြန္းရြက္ႏွင့္ ပတ္သက္၍ ျမန္မာ့ေဆးက်မ္းမ်ားတြင္
တိုင္းရင္းေဆးဖက္ဝင္ပံုမ်ားကို အက်ယ္တဝင့္ ေဖာ္ျပထားၾကသည့္အနက္
ဥတုေသာဇနသဂၤဟ က်မ္းတြင္ ေရးသား ေဖာ္ျပခ်က္မ်ားကို ဆက္လက္တင္ျပထားပါသည္။

ကန္စြန္းရြက္သည္ ခ်ဳိ၏။ ႏို႔ရည္၊ သုုက္တို႔ကို ပြားမ်ားေစ၏
႐ႈေတာ္မူေဆးက်မ္းႏွင့္ ရသ ဓာတုက်မ္းတြင္ ကန္စြန္းရြက္သည္ ဝမ္းမီးကို
ေျဖာင့္ေစျခင္း၊ ငန္းမန္းေၾကျခင္း၊ သုက္ကို ပြားမ်ားေစ၏ ႐ူးေသာအနာ၊
သည္းေျခႏွင့္ ယွဥ္ေသာအနာ၊ အဆိပ္အေတာက္အမ်ဳိးမ်ဳိး၊ ေသြးကင္း၊ ေလကင္း၊
အပုပ္ကင္း၊ အဖ်ားကင္း စသည္တို႔ကို ကုသရာတြင္ အသံုးဝင္ ေၾကာင္းကို
ေဖာ္ျပပါသည္။

မ်က္စဥ္းေဆးရည္

ေက်းလက္တိုင္းရင္းေဆးဆရာမ်ား အသံုးျပဳခဲ့သည့္ ကန္စြန္းရြက္ပါဝင္ေသာ
မ်က္စဥ္း ေဆးရည္မွာ သန္႔စင္ေဆးေၾကာထားေသာ ကန္စြန္းရြက္ႀကိတ္ညႇစ္ရည္ကို
လူႏို႔ ႏွင့္ ေဖ်ာ္ၿပီး မ်က္စဥ္းေဆးရည္အျဖစ္ ခတ္ေပးျခင္းျဖင့္
မ်က္ခမ္းစပ္နာ၊ မီးယပ္မ်က္စိနာ၊ မ်က္စိမႈန္ဝါးဝါးျဖစ္ေပၚေနေသာ
ေဝဒနာတို႔ကို ကုသေပးႏိုင္ပါသည္။

ေဆးမွာေျဖေဆး ကန္စြန္းရည္

ျမန္မာ့တိုင္းရင္းေဆးဝါးမ်ားအနက္ သမားေတာ္ကိုင္ ေဆးဝါးအခ်ဳိ႕တို႔တြင္
စိန္ဓာတ္ျဖင့္ ေဖာ္စပ္ထားေသာ ေဆးဝါးမ်ားကို လူတို႔သံုးေဆာင္ေနစဥ္
သံပရာရည္ကို ေသာက္မိပါက စိန္အဆိပ္အေတာက္ကို ျဖစ္ေပၚ ေစႏိုင္ပါသည္။
ထိုသို႔ ျဖစ္လွ်င္ လတ္ဆက္ သန္႔ရွင္း စင္ၾကယ္ေသာ ကန္စြန္းရြက္ကို
ထုေထာင္း၍ အရည္ႏွင့္ အဖတ္တို႔ကို ေသာက္ေပးျခင္းျဖင့္ အဆိပ္အေတာက္မ်ားကို
ေျပေစႏိုင္ပါသည္။

ဝမ္းဗိုက္ေရာဂါကု ေဆးဝါးဓာတ္စာ

တစ္ခါတစ္ရံတြင္ လူႀကီးမ်ား အစာမွားျခင္းေၾကာင့္
ဝမ္းဗိုက္မအီမသာျဖစ္ျခင္း၊ မစားခ်င္ မေသာက္ခ်င္၊ ေနရထိုင္ရအခက္ေတြ႕ျခင္း၊
မစားခ်င္မေသာက္ခ်င္၊ ေနရထိုင္ရအခက္ ေတြ႕ျခင္းႏွင့္ ကိုယ္လက္ယားယံပါက
ကန္စြန္းရြက္ႏွင့္ ထန္းလ်က္ကို အတူႀကိတ္ပါ။ ရလာေသာ အရည္ကို ဟင္းစားစတီး
ဇြန္းထက္ဝက္ခန္႔ နံနက္တစ္ႀကိမ္၊ ေန႔လယ္တစ္ႀကိမ္ ေသာက္သံုုးေပးျခင္းျဖင့္
ပကတိအတိုင္း က်န္းမာလာေစႏိုင္ပါသည္။

ေရေႏြးႏွင့္ မီးေလာင္နာ

မိသားစုဝင္မ်ားတြင္ မၾကာခဏ ႀကံဳရတတ္ေနေသာ က်န္းမာေရး ျပႆနာမွာ ေရေႏြး
ပူေလာင္ျခင္းႏွင့္ မီးပူေလာင္ျခင္းတို႔ပင္ ျဖစ္ၾကပါသည္။ ေျခ၊ လက္တို႔တြင္
မီးေလာင္ နာထပါက ကန္စြန္းရြက္ႀကိတ္ရည္ကို လိမ္းေပးပါ။
ကန္စြန္းရြက္ႀကိတ္ညႇစ္ရည္ႏွင့္ သၾကားကို
ထည့္ေဖ်ာ္လ်က္လိမ္းေပးျခင္းျဖင့္လည္း အဖုမ်ားကို ျဖစ္ေပၚေစျခင္းမွ
ကင္းေဝးေစပါသည္။

အေၾကာတက္ျခင္းႏွင့္ ကန္စြန္းရြက္

မၾကာခဏ ဇက္ေၾကာတက္ၾကသူမ်ား၊ ဇက္ေတာင့္တင္းျခင္း၊ ကိုယ္ေငြ႕ေႏြးေႏြးႏွင့္
ဖ်ားခ်င္သကဲ့သို႔ ျဖစ္ၿပီး ကိုယ္လက္မ်ား ေလးလံျခင္း၊ ေခၽြးငုပ္ ျခင္းမ်ား
ခံစားရပါက သိေႏၶာဆားအနည္းငယ္မွ်ကို ကန္စြန္းရြက္ႀကိတ္ညႇစ္ရည္စပ္ေပးပါ။

ထိုေဆးရည္ကို လူႀကီးေဆးတစ္ခြက္စာအတြက္ ဟင္းစာစတီးဇြန္းႏွင့္ တစ္ခြန္းကို
နံနက္ တစ္ႀကိမ္၊ ေန႔လယ္တစ္ႀကိမ္၊ ညတစ္ႀကိမ္
တစ္ေန႔သံုးႀကိမ္တိုက္ေကၽြးေပးပါ။ အဆိုပါ လကၡာဏာမ်ားအတြက္
ဤေဆးရည္တစ္စက္ကို သန္႔ရွင္းေသာေရ ဆယ္စက္ႏွင့္ ေရာစပ္ ၍
မ်က္စဥ္းေဆးရည္အျဖစ္ ခပ္ေပးႏိုင္ပါသည္။

ဟင္းလ်ာတစ္ခြက္ က်န္းမာေရးအတြက္

လတ္ဆက္သည့္ ကန္စြန္း႐ိုးနီ၊ ရြက္က်ပန္းလိန္ရြက္ကို ေရးေႏြးႏွင့္ေဖ်ာပါ။
ထို႔ေနာက္ ပါးပါးလွီး ျဖတ္ေတာက္၍ ငါးက်ည္းေျခာက္၊ င႐ုတ္၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ဆီ၊
ဆား ထည့္၍ သံပရာရည္ဆမ္းကာ အသုပ္အျဖစ္ စားသံုးေပးျခင္းျဖင့္
အူလမ္းေၾကာင္းတြင္ ျဖစ္ေပၚ ႏိုင္ေသာ ဝမ္းကိုက္ေရာဂါ၊ ေသြးဝမ္းကိုက္ေရာဂါ၊
အမ်ဳိးသမီးတို႔တြင္ ျဖစ္ေပၚတတ္ေသာ မီးယပ္ေသြးပုပ္ က်န္ေသာေရာဂါ၊
မီးယပ္ေသြးမမွန္ေသာေရာဂါ၊ သားအိမ္ေလွ်ာက်ေသာ ေရာဂါ၊ သားျမတ္နာ
(ႏို႔အံုနာ)၊ ႏို႔ထြက္နည္းျခင္း၊ ဇက္ေၾကာထိုးျခင္း၊ ဇက္ေၾကာတက္ျခင္း၊
ေခ်ာင္းဆိုးျခင္း၊ အသားအေရႏွင့္ ပတ္သက္ေသာ အေရျပားေရာဂါမ်ား၊ အသံဝင္ အသံ
ပ်က္ေရာဂါအျပင္ ဆီးအိမ္ႏွင့္ ပတ္သက္ေသာ ေရာဂါတို႔တြင္ ကုသရာ၌ အသံုးဝင္
ေစပါသည္။

က်န္းမားေရး

မၾကာခဏ ကန္စြန္းရြက္ကို စားသံုးေပးျခင္းျဖင့္ က်န္းမာမႈကို
ျမႇင့္တင္ေပးႏိုင္ၿပီး ခြန္အား ဗလရွိျခင္း၊ ဝမ္းတြင္းေရာဂါကို
သန္႔စင္ေပးျခင္း၊ အပူဒဏ္၊ အေအးဒဏ္ကို ခံႏိုင္ရည္ ရွိ ေစျခင္း၊
ေရာဂါတစ္စံုတစ္ရာ လြယ္ကူစြာ ဝင္ေရာက္မႈကို တားဆီးကာကြယ္ေစႏိုင္ပါ သည္။
ထိုကဲ့သို႔ အသံုးဝင္ေသာ ကန္စြန္းရြက္ႏွင့္ တိုင္းရင္းေဆးေခါင္းစဥ္ျဖင့္
စာဖတ္ ပရိသတ္မ်ားထံသို႔ ေရးသားတင္ျပလိုက္ရပါသည္။







သူငယ္ခ်င္းအားလံုးက ဘ၀သမားေတြ မ်ားတယ္ေလ

ကန္စြန္းရြက္ စားေနရေပမဲ႔ လည္း က်န္းမာေရးနဲ႔

ညီညြတ္တယ္ဆိုၿပီး ေတြးရင္းစား၀င္ေအာင္လို႔ေလ..

အားငယ္ေနမွာစိုးလို႔...။

က်ေနာ္ တို႔ကေတာ႔ ကန္စြန္းရြက္ကိုစားေနရတာ

ၾကာပါၿပီခင္ဗ်..။ကုန္ေစ်းႏွဳန္းၾကီးေလ ကန္စြန္းရြက္ပိုစားေလဗ်

စားလြန္းလို႔ အသားအေရ အေရာင္ေတြေတာင္ စိမ္း လာပါၿပီ...။



 (ၿမန္မာသတင္းရပ္၀န္းမွ ဗဟုသုတရေစရန္ကူးယူေဖၚၿပပါသည္)



No comments:

Post a Comment