အဆစ္ အမ်က္ ေရာင္ေရာဂါ (osteoarthritis) ေၾကာင့္ လူသန္း ေပါင္းမ်ား
စြာမွာ ဒူးဆစ္ နာက်င္မႈေဝ ဒနာ (knee pain) ကို ခံစားေန ၾကရတယ္။ ေဆးဝါးကုသ
မႈမ်ား အေနႏွင့္ ကိုယ္ အေလးခ်ိန္ခ် ျခင္းမွသည္ စတီး ရြိဳက္ထိုး ေဆးမ်ား
ထိုးျခင္းႏွင့္ ခြဲစိတ္ ကုသမႈ အထိ အမ်ိဳးမ်ိဳး ရွိပါတယ္။ သို႔ေပမယ့္
သုေတသီ တို႔က အစား အေသာက္မ်ား ညီၫြတ္ မွ်တေအာင္ စားသံုးျခင္း ျဖင့္
ဒူးဆစ္နာျခင္းကို ပိုမို သက္သာ ေကာင္းမြန္ ေအာင္ လုပ္ႏိုင္ပါတယ္လို႔
အႀကံေပးပါတယ္။
သစ္သီးဝလံမ်ား
ဩစေၾတးလ်ႏိုင္ငံ မဲလ္ဘုန္း ေလ့လာမႈမွာ သစ္သီးဝလံစားျခင္းက
႐ိုးတြင္းျခင္ဆီပ်က္စီးျခင္း (bone marrow lesions) ကို ေလ်ာ့က်ႏိုင္
ေၾကာင္း ေတြ႕ရွိခဲ့တယ္။ ႐ိုးတြင္းျခင္ဆီ ပ်က္စီးျခင္းက ဒူးဆစ္
ေရာင္ရမ္းနာရဲ႕ အမွတ္အသားတစ္ခုပဲ ျဖစ္တယ္။ ဒူးဆစ္နာအတြက္ ေကာင္းတဲ့
သစ္သီး ဝလံေတြကေတာ့ ဗီတာမင္ C ဓာတ္ ႂကြယ္ဝတဲ့ လိေမၼာ္သီး၊ ကီဝီသီး၊
သရက္သီး၊ ေရွာက္ခါးသီး (ဂရိတ္ဖ႐ု) ႏွင့္ သေဘၤာသီး စသည္တို႔ ျဖစ္တယ္။
ပဲပီစပ္ ၊ပဲပုပ္ (soy)
အိုကလာဝါးမာတကၠသိုလ္မွ သုေတသီေတြျပဳလုပ္ခဲ့တဲ့ သုေတသန အရ ပ႐ိုတင္း ၄၀
ဂရမ္ပါတဲ့ ပဲပိစပ္ အမႈန္႔ေဖ်ာ္ရည္ကုိ ေန႔စဥၤ သုံးလၾကာ
ေအာင္စားခဲ့သူမ်ားမွာ ဒူးဆစ္နာအျဖစ္ နည္းၿပီး ေသာက္ရသည့္ ေဆးပမာဏ
ပိုနည္းေၾကာင္း အစီရင္ခံတယ္။ ပဲပိစပ္ႏို႔ရည္(soy milk)၊ ပဲပိစပ္
ပဲေတာင့္စိမ္းမ်ားႏွင့္ ပဲပိစပ္ပါ၊ ဘာဂါ မုန္႔မ်ားဆီမွလည္း အလားတူ အက်ိဳး
ေက်းဇူးမ်ား ရရွိႏိုင္ပါတယ္လို႔ ေလ့လာျခင္းစာတမ္းေရးသူ ဘာရမ္း အာမန္ဒီက
ေျပာပါတယ္။
ငါးမ်ား
ငါးထဲမွာပါတဲ့ အိုမီဂါ(၃) အဆီ အက္စစ္မ်ားက ေရာင္ရမ္းျခင္းကို ျဖစ္ေစတဲ့
ဓာတုပစၥည္းမ်ားကို တား ဆီး႐ံုမွ်မက ဒူးအ႐ိုးႏုကို ယိုယြင္းပ်က္ စီးေစတဲ့
ပ႐ိုတင္းမ်ားကိုပါ တားဆီး ပိတ္ပင္ေၾကာင္း ေလ့လာမႈတစ္ရပ္က ၫႊန္းဆိုတယ္။
အဆီပါတဲ့ မကၠာရယ္လ္ ငါး၊ ဒါမွမဟုတ္ ဆယ္လ္မြန္ငါးကို ရက္ သတၲပတ္လွ်င္
၂ပြဲစာ စားေပးပါ။ ဒါမွမဟုတ္ အိုမီဂါ(၃) အဆီ ၁ဂရမ္ပါ တဲ့
ေဆးေတာင့္ေပ်ာ့ကို ေန႔စဥ္ ေသာက္ပါလို႔ သုေတသီအာသီမစ္ ဆီမိုေပါလိုက
ေျပာပါတယ္။
No comments:
Post a Comment