က်န္းမာေရး ႏွင့္လိုအပ္ခ်က္မ်ား
ခႏၶာကိုယ္ က်စ္လစ္သြယ္လ်လုိသူမ်ား အတြက္ Fitne' ေကာ္ဖီႏွင့္ လက္ဖက္ရည္
ယေန႔ေခတ္တြင္ ေနထိုင္စားသံုးမႈပံုစံ ေျပာင္းလဲလာသည့္ႏွင့္အမွ် လူတုိ႔သည္
အဝလြန္ျခင္းကို ခံစားလာၾကသည္။ အဝလြန္ျခင္းသည္ မိမိကိုယ္ကို ယံုၾကည္မႈ
ေလ်ာ့နည္းေစ႐ုံမွ်မက က်န္းမာေရးကိုလည္း ထိခိုက္ေစႏုိင္သည္။
ထုိ႔ေၾကာင့္ပင္ ကုိယ္လက္လႈပ္ရွားမႈ မ်ားမ်ားျပဳလုပ္ျခင္း၊ ကယ္လိုရီပမာဏ
မ်ားစြာ ပါဝင္ေသာ အစားအစာ ေလ်ာ့စားျခင္း တုိ႔အျပင္ အဆီက်ေစသည့္ နည္းလမ္း
အမ်ိဳးမ်ိဳးကို ရွာေဖြလာၾကသည္။ ခႏၶာကိုယ္ အေလးခ်ိန္ ေလ်ာ့ခ်လုိသည့္
စာဖတ္ပရိသတ္မ်ားကို ေဘးထြက္ဆုိးက်ိဳးမရွိဘဲ သဘာဝ ထုတ္ကုန္မ်ားျဖင့္
ထုတ္လုပ္ထားေသာ Fitne' အဆီက် ေကာ္ဖီႏွင့္ လက္ဖက္ရည္တုိ႔ကို မိတ္ဆက္
ေဖာ္ျပေပးလုိက္သည္။
Fitne' Coffee Plus White Kidney Bean Extract & L-Lysine
ဗိုလ္စားပဲ အဆီအႏွစ္သည္ ခႏၶာကိုယ္ရွိ အဆီပိုမ်ားကို အထိေရာက္ဆံုး
ဖယ္ရွားေပးႏုိင္႐ုံ သာမက ေန႔စဥ္စားသံုးသည့္ အစားအစာမ်ားမွ
ကယ္လိုရီမ်ားကိုပါ ေလ်ာ့ခ်ေပးႏုိင္ေသာ အာနိသင္ရွိသည္။ L-Lysine ႏွင့္
ဗီတာမင္ B1, B2, B6 တုိ႔ ပါဝင္ေသာေၾကာင့္ ဗိုလ္စားပဲ၏ လုပ္ေဆာင္ခ်က္ကို
ပိုမိုထိေရာက္ေစသည္။ အစာမစားမီ နာရီဝက္ အလုိတြင္ ေသာက္သံုးရမည္ျဖစ္ၿပီး
တစ္ဘူးကို ဆယ္ထုပ္ပါဝင္သည္။ ေစ်းႏႈန္းမွာ ၄၂၀၀ က်ပ္ျဖစ္သည္။
Fitne' Coffee Plus Collagen and Vitamin C
ကိုလာဂ်င္ အဆီပါဝင္ၿပီး ကာဗြန္ဟုိက္ဒရိတ္ ေလာင္ကၽြမ္းျခင္း
ဇီဝကမၼျဖစ္စဥ္ကို ပိုမိုေကာင္းမြန္ ျမန္ဆန္ေအာင္ ပံ့ပိုးေပးႏုိင္ကာ
အေရးျပား ဆဲလ္မ်ား အသစ္ ျဖစ္ေပၚလာေစသည္။ ဗီတာမင္စီ ကလုိလာဂ်င္၏
လုပ္ေဆာင္ခ်က္ကို ပိုမိုထိေရာက္ေစၿပီး အဆီပိုမ်ားကို ဖယ္ရွားေပး႐ုံ သာမက
အသားအေရကို တင္းရင္းလွပေစသည္။ အစာမစားမီ နာရီဝက္ အလိုတြင္ ေသာက္သံုးရမည္
ျဖစ္သည္။ ဆယ္ထုပ္ ပါဝင္ေသာ တစ္ဘူးလွ်င္ ၄၂၀၀ က်ပ္ ျဖစ္သည္။
Fitne' Coffee Premium Series With Cereal & L-Carnitine Plus Multi-Yitaming
က်န္းမာေရးကို ညီညြတ္ ေကာင္းမြန္ေစေသာ မုေယာစပါးႏွင့္ ဗီတာမင္ဓာတ္
ေပါင္းစံု ပါဝင္ျခင္းေၾကာင့္ သြယ္လ် က်စ္လစ္ေသာ ခႏၶာကိုယ္ကို
ပိုင္ဆိုင္ႏုိင္႐ုံသာမက က်န္းမာႀကံခုိင္ေစသည္။ ေကာ္ဖီေသာက္ခ်ိန္တြင္
ေပၚတက္ေသာ ကယ္လိုရီႏွင့္ မုန္႔စားခ်င္စိတ္ အာသီသကို ေလ်ာ့ပါးေစႏုိင္႐ုံ
သာမက အဆီပိုမ်ားကို ေခ်ဖ်က္ေပးၿပီး ႂကြက္သားအျဖစ္ ေျပာင္းလဲေစႏုိင္သည္။
အစာမစားမီ နာရီဝက္ အလုိတြင္ ေသာက္သံုးရမည္ ျဖစ္သည္။ ဆယ္ထုပ္ပါ
တစ္ဘူးလွ်င္ ၄၅၀၀ က်ပ္ျဖစ္သည္။
Fitne' Coffee Premium Series With Fibres (3200mg) and Collagen
ဖုိက္ဘာ အမွ်င္ဓာတ္ ၃၂၀၀ မီလီဂရမ္ ပါဝင္သျဖင့္ အစာထဲမွ
အဆိပ္အေတာက္အားလံုးကို ေခ်ဖ်က္ေပးႏုိင္သည္။ ကယ္လိုရီမ်ားကို ေခ်ဖ်က္ကာ
ႂကြက္သားအျဖစ္ ေျပာင္းလဲေစသည္။ ခႏၶာကိုယ္ကို က်န္းမာႀကံခုိင္ေစၿပီး
ကိုလာဂ်င္ ေပါင္းစပ္ပါဝင္သျဖင့္ အသားအေရကို တင္းရင္းလွပေစသည္။ အစာမစားမီ
နာရီဝက္ အလိုတြင္ ေသာက္သံုးရမည္ ျဖစ္သည္။ ဆယ္ထုပ္ပါ တစ္ဘူးလွ်င္ ၄၅၀၀
က်ပ္ျဖစ္သည္။
Fitne' Coffee Premium Series With Apple Extract, Promegreanate Extract
& Pine Bark Extract
ပန္းသီး၊ သလဲသီး၊ ထင္း႐ွဴးေခါက္တုိ႔၏ သဘာဝ အဆီအႏွစ္မ်ားမွ ေပါင္းစပ္
ထုတ္လုပ္ထားသျဖင့္ အသားအေရကို ဝင္းမြတ္ ေတာက္ပေစသည္။ ေသြးလည္ပတ္မႈ
ေကာင္းမြန္ေစၿပီး က်န္းမာႀကံခိုင္ေစသည္။ က်န္းမာေရးကို အေထာက္အကူ
ျဖစ္ေစသည့္ Antioxidant မ်ား ႂကြယ္ဝစြာ ပါဝင္ၿပီး အစာထဲရွိ အဆီႏွင့္
ကာဗြန္ဟိုက္ဒရိတ္ စုပ္ယူမႈကို တားဆီးေပးသည္။ အဆီပိုမ်ားကို
ေခ်ဖ်က္ေပးၿပီး ခႏၶာကိုယ္ အေလးခ်ိန္ ထိန္းညႇိေပးကာ ႂကြက္သားမ်ားအျဖစ္
ေျပာင္းလဲေပးႏုိင္သည္။ အစာမစားမီ နာရီဝက္အလိုတြင္ ေသာက္သံုးရမည္ ျဖစ္သည္။
ဆယ္ထုပ္ပါ တစ္ဘူးလွ်င္ ၄၅၀၀ ျဖစ္သည္။
Fitne' Herbal Injusion Tea
ဤလက္ဖက္ရည္သည္ ထုိင္းႏုိင္ငံအပါအဝင္ ကမ႓ာတစ္လႊားမွာ အေရာင္းရဆံုး
လက္ဖက္ရည္အျဖစ္ ႏွစ္ေပါင္း ၂၀ တုိင္ ရပ္တည္လ်က္ ရွိသည္။ သဘာဝ
ေဆးေပါင္းလက္ဖက္ရည္ ျဖစ္သည့္အတြက္ အူသိမ္၊ အူမမ်ား၏ ပံုမွန္ ယႏၲရား
ေကာင္းမြန္ေအာင္ ပ့ံပိုးေပးၿပီး ဝမ္းခ်ဳပ္၊ ဓာတ္ခ်ဳပ္ျခင္း မျဖစ္ေစပါ။
အဆီပိုမ်ားကို ေလ်ာ့ခ်ေပးၿပီး သြယ္လ် က်စ္လစ္ေသာ ခႏၶာကိုယ္ကို
ပိုင္ဆိုင္ေစသည္။ ေဘးထြက္ဆုိးက်ိဳး မျဖစ္ေစဘဲ အူ၌ျဖစ္ပြားတက္ေသာ
ကင္ဆာႏွင့္ ေသြးမတိတ္ေရာဂါမ်ားကို ကာကြယ္ေပးသည္။
Fitne' Herbal Tea-Original Flavor
ေပြးကိုင္းပင္ အရြက္ႏွင့္ အသီးေတာင့္မ်ားမွ ထုတ္ယူထားေသာ သဘာဝ
အဆီအႏွစ္မ်ားႏွင့္ ျပဳလုပ္ထားသည့္ သဘာဝ ေဆးေပါင္း လက္ဖက္ရည္ ျဖစ္သည္။
ညအိပ္ရာဝင္ခါနီး အခ်ိန္တုိင္း တစ္ေန႔လွ်င္ တစ္ထုပ္ ေသာက္သံုးႏုိင္ၿပီး ၁၅
ထုပ္ပါ တစ္ဘူးလွ်င္ ၂၇၀၀ က်ပ္ျဖစ္သည္။
Fitne' Herbal Tea-Chrysanthemum
သင္းပ်ံ႕သည့္ ဂႏၶာမာ ပန္းရနံံ႔ႏွင့္ ထုတ္လုပ္ထားေသာ ေဆးေပါင္း လက္ဖက္ရည္
ျဖစ္သည္။ အိပ္ရာဝင္ခါနီး အခ်ိန္တုိင္းေသာက္သံုးႏုိင္ၿပီး ၁၅ ထုပ္ပါ
တစ္ဘူးလွ်င္ ၂၇၀၀ က်ပ္ျဖစ္သည္။
Fitne' Herbal Tea-Green Tea Flavor
လက္ဖက္စိမ္း၊ ေပြးကိုင္းပင္တုိ႔၏ အရြက္ႏွင့္ အေတာင့္မ်ားမွ
အဆီအႏွစ္မ်ားကို ေပါင္းစပ္ ထုတ္လုပ္ထားေသာ ေဆးေပါင္း လက္ဖက္ရည္ ျဖစ္သည္။
ခႏၶာကိုယ္ထဲရွိ ဓာတ္တုိး ဆန႔္က်င္မႈကို တုိးပြားေစၿပီး ေသြးသား
စင္ၾကယ္သန္႔စင္ေစသည္။ ညအိပ္ရာဝင္ခါနီးတုိင္း ေသာက္သံုးႏုိင္ၿပီး ၁၅
ထုပ္ပါ တစ္ဘူးလွ်င္ ၂၇၀၀ က်ပ္ျဖစ္သည္။
Fitne' အဆီက်ေကာ္ဖီႏွင့္ လက္ဖက္ရည္တုိ႔ကို ထုိင္းႏုိင္ငံမွ ထုတ္လုပ္ၿပီး
ေရႊစင္ဝင္း ျဖန္႔ခ်ိေရးမွ တင္သြင္း ျဖန္႔ခ်ိလ်က္ရွိကာ ဖုန္း-၀၉-၅၁၀၆၁၃၅၊
၀၉-၇၃၁၂၇၀၄၃၊ ၀၉-၇၃၁၂၂၄၆၇၊ ၀၉-၄၉၂၄၈၄၈၈ သို႔ ဆက္သြယ္ႏုိင္သည္။ Fitne'
အဆီက်ေကာ္ဖီႏွင့္ လက္ဖက္ရည္မ်ားကို Easy Shop အမွတ္ (အီး-၂/၃)၊ သံုးလႊာ၊
ယုဇန ပလာဇာ၊ ဖုန္း - ၂၀၀၇၄၇၊ လုိင္းခြဲ ၄၀၃၂ ႏွင့္ အမွတ္ ၂၆၊ ေအ၊
နဝေဒးလမ္း၊ ဒဂံု၊ ဖုန္း- ၀၉-၂၀၁၂၅၈၀ တြင္လည္း ဝယ္ယူရရွိႏုိင္မည္။
************************************************************
အသက္ ၄၀ ေက်ာ္ နာမည္ႀကီး အမ်ဳိးသားတို႔၏ က်န္းမာႀကံ့ခိုင္ေအာင္
ထိန္းသိမ္းနည္း လွ်ဳိ႕ဝွက္ခ်က္မ်ား
အမ်ဴိးသားေတြ အေနနဲ႔ အသက္ ၄၀ ေက်ာ္တဲ့အထိ ခႏၶာကိုယ္ က်န္းမာ
ႀကံ့ခိုင္ေနေအာင္ ထိန္းထားႏိုင္တာက အရည္အခ်င္း တစ္ရပ္ပါပဲ။ ခႏၶာကိုယ္
က်န္းမာ ႀကံ့ခိုင္ေနေအာင္ ထိန္းထား ေပးႏိုင္မွသာ ဘဝမွာ
ေအာင္ျမင္မႈရမွာပါ။ ဒါေၾကာင့္ စိတ္ေရာ ခႏၶာကိုယ္ပါ က်န္းမာႀကံ့ခိုင္ေနတဲ့
အသက္ ၄၀ ေက်ာ္ နာမည္ႀကီး အမ်ဳိးသားတုိ႔ရဲ႕ လွ်ဳိ႕ဝွက္ခ်က္ကို ေဖာ္ျပ
ေပးလိုက္ပါတယ္။
HUGH JACKMAN
အသက္ ၄၃ ႏွစ္ ရွိၿပီျဖစ္တဲ့ ဟူး ဂ်က္မန္းက ႀကံ့ခိုင္သန္စြမ္းမႈ
အျပည့္ရွိသူပါ။ ေန႔စဥ္ ပင္လယ္ထဲမွာ ေရကူးတာ အျပင္ ၇ မိုင္- ၈ မိုင္ ေလာက္
ေျပးေလ့ရွိၿပီး ကခုန္တာကိုလည္း လုပ္ေဆာင္ပါတယ္။ လက္ေဝွ႕ထိုးၿပီး
ႀကံ့ခိုင္သန္စြမ္းေအာင္ လုပ္ရတာကို သေဘာက်တယ္လို႔ ဂ်က္မန္းက ဆိုပါတယ္။
"ခင္ဗ်ားအေနနဲ႔ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ အနည္းငယ္ ေလ်ာ့က်ဖို႔ လိုအပ္တယ္ဆိုရင္
လက္ေဝွ႕ထိုးတဲ့ ကစားနည္းက အသင့္ေတာ္ဆံုးပါ" လို႔ အႀကံျပဳထားပါတယ္။
PATRICK DEMPSEY
အသက္ ၄၅ ႏွစ္အရြယ္ရွိ ပက္ထရစ္က အပတ္တိုင္း အေလးမ ေလ့က်င့္ခန္း
လုပ္တယ္လို႔ ဆိုပါတယ္။ သူက စက္ဘီးစီး သမားတစ္ဦးလည္း ျဖစ္ၿပီး တစ္ပတ္မွာ
မိုင္ ၁၀၀ ေလာက္ စက္ဘီး စီးႏိုင္တယ္လို႔ ဆိုပါတယ္။ စက္ဘီးစီးတာက
တစ္နာရီမွာ ကယ္လိုရီ ၅၀၀ အပိုေလာင္ကၽြမ္းတာေၾကာင့္ ခႏၶာကိုယ္ကို
သန္စြမ္းေစပါတယ္။ ပက္ထရစ္က စက္ဘီးစီးရတာကို အလြန္သေဘာက်ၿပီး
သူတည္ေထာင္ထားတဲ့ ကင္ဆာစင္တာအတြက္ ရန္ပံုေငြရွာရာမွာ စက္ဘီးစီးသူ၊
ေျပးသူနဲ႔ လမ္းေလွ်ာက္သူေတြကို ပါဝင္ယွဥ္ၿပိဳင္ ေစခဲ့ပါတယ္။
ြGEORGE CLOONEY
ေအာ္စကာဆုရ မင္းသားေဂ်ာ့ဂ်္က လူးနီက ငွက္ဖ်ားနဲ႔ ဦးေႏွာက္ကို ဖံုးထားတဲ့
Duramater တို႔ ထိခိုက္မႈ စတဲ့ ေရာဂါတခ်ဳိ႕ခံစားခဲ့ရေပမယ့္ အသက္ ၅၀
အရြယ္အထိ က်န္းမာေနဆဲ၊ ကိုယ္ခႏၶာ ပံုပန္းသဏၭာန္ ၾကည့္ေကာင္းဆဲ ျဖစ္တာကို
ေတြ႕ရပါတယ္။ သူရဲ႕ လွ်ဳိ႕ဝွက္ခ်က္က ေယာဂက်င့္တာပဲ ျဖစ္ပါတယ္။
ROB LOWE
အသက္ ၄၇ ႏွစ္အရြယ္ရွိ ေရာ့ဘ္က အရက္ ေသာက္တတ္သူ ျဖစ္လို႔ အိုေနတဲ့
အသြင္ေတာ့ ေပါက္ပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ ႏွစ္၂၀ ၾကာ ဣေျႏၵမပ်က္ အရက္ေသာက္
ႏိုင္ခဲ့တဲ့ ေရာ့ဘ္ဟာ လိႈင္းႀကီးေနခ်ိန္မွာ လႈိင္းစီးကစားတာ၊
စကိတ္စီးတာေတြလို စြန္႔စားရတဲ့ ေလ့က်င့္ခန္းေတြကို လုပ္ေဆာင္ခဲ့ပါတယ္။
အခုအခ်ိန္မွာေတာ့ သူက အရက္မပါတဲ့ ကာဗိုဟိုက္ဒရိတ္ ေလွ်ာ့စားတဲ့ ဘဝမွာ
ေနထိုင္ေနၿပီ ျဖစ္ကာ ခႏၶာကိုယ္ အဆီတစ္ဝက္ေက်ာ္ ေလ်ာ့က်သြားခဲ့ၿပီး
က်န္းမာေရး ပိုေကာင္းလာကာ ၾကည့္ေကာင္း လာပါတယ္။
************************************************************
ေလျဖတ္ျခင္းကို ကာကြယ္ႏိုင္သည့္ ေရေႏြးၾကမ္း
ေရေႏြးၾကမ္းကို ကၽြႏု္ပ္တို႔ ျမန္မာလူမ်ိဳးမ်ား ငယ္စဥ္ကတည္းက
ေသာက္ခဲ့ၾကသည္။ ေနရာတိုင္း အိမ္တိုင္းမွာ ေရေႏြးၾကမ္းဝိုင္း ႐ိွခဲ့သည္။
ဧည့္သည္လာလွ်င္ ေရေႏြးၾကမ္း အရင္ခ်ေပးသည္။ ေရေႏြးၾကမ္းကို ျမန္မာတို႔
ဘာေၾကာင့္ ေသာက္ခဲ့ရသနည္း။ က်န္းမာေရး အတြက္လား။ အဆီက်၍လား။ အစာအိမ္ႏွင့္
အူလမ္းေၾကာင္း ေကာင္းေစ၍လား။ ကင္ဆာကို ကာကြယ္၍လား။ အမွန္အတိုင္း
ေျဖရလွ်င္ မဟုတ္ပါ။ ေသာက္ေကာင္း၍ ေသာက္ခဲ့ျခင္းသာ ျဖစ္ပါသည္။
မိတ္ေဆြတစ္ဦးက ေခၚ၍ ဧည့္ခံပြဲတစ္ခုသို႔ သြားခဲ့သည္။ ရန္ကုန္ၿမိဳ႕လယ္က
ဟိုတယ္ႀကီး တစ္ခုတြင္ ျဖစ္သည္။ အစားအေသာက္မ်ားက စံုလွသည္။ အခ်ိဳရည္ကလည္း
အစံု၊ ဘီယာ၊ အရက္ႀကိဳက္သေလာက္ သံုးေဆာင္ပါဟု ဆိုသည္။ သို႔ေသာ္
ထမင္းစားၿပီးေနာက္ ေသာက္ေနၾက ေရေႏြးၾကမ္းကို တမ္းတမိသည္။ သည္လို
ဟုိတယ္ႀကီးမွာ ရ၊ မရမသိ။ ေခတ္မီစြာ အေနာက္တိုင္းစတိုင္လ္ အျပည့္ဝတ္ထားေသာ
နံေဘးမွ ပုဂၢိဳလ္တစ္ဦးကို ေမးၾကည့္မိပါသည္။ "ဒီမွာ ေရေႏြးၾကမ္းမ်ား
မရႏိုင္ဘူးလား" ဟု သူက အသာတၾကည္ပင္ ၿပံဳးျပၿပီးလူကို ၾကည့္သည္။ မိမိ
ဘာမွားသြားသလဲဟု စိတ္က ထင့္သြားသည္။ ခပ္ရွက္ရွက္ ျဖစ္မိသည္။
"ရႏိုင္ပါတယ္" ဟု သူက ေျပာသည္။ ေတာ္ပါေသးရဲ႕။ ဒါေပမယ့္
"ေရေႏြးၾကမ္းမွာလို႔ေတာ့ မရဘူး" ဟု ေျပာသည္။ ဘယ္လိုပါလိမ့္ဟု
ထင္ေနစဥ္မွာပင္ သူက ဝိတ္တာကို လွမ္းေခၚလိုက္သည္။ အေနာက္တိုင္း ဝတ္စံုကို
သူ႔ထက္ပင္ သပ္ရပ္စြာ ဝတ္ဆင္ထားေသာ ဝိတ္တာလူငယ္ ေရာက္လာသည္။ "ဂရင္းတီး . .
. ပလိစ္" ဟု သူကေျပာလိုက္သည္။ ဝိတ္တာက ကိုယ္ကိုကိုင္း၊
ေခါင္းကိုၿငိမ့္ၿပီး ျပန္ထြက္သြားပါသည္။ မၾကာမီ ေႂကြကရား ျဖဴျဖဴကေလးႏွင့္
အိုးတစ္အိုး ေရာက္လာသည္။ "ဒါေရေႏြးၾကမ္းလား" ဟု ေမးရာ "ဟုတ္တယ္" သူက
အနည္းငယ္ ငွဲ႔ၿပီး အနံ႔ခံၿပီးေနာက္ "ဂ်ပ္စမင္တီးပဲ" ဟု ေျပာသည္။
သူေျပာသည့္ jasmine tea ဆိုသည္မွာ စံပယ္ပြင့္ ရနံ႔ပါေသာ လက္ဖက္ေျခာက္
ျဖစ္သည္။ တစ္ကယ္ စံပယ္ပြင့္ ပါမပါေတာ့ မသိပါ။ ထိုေန႔က ေသာက္ရေသာ
ေရေႏြးၾကမ္းကို ယေန႔အထိ မေမ့ေသးပါ။ သို႔ေသာ္လည္း ယခု စာေရးေနခ်ိန္
စာေရးသူ၏ စားပြဲေပၚမွ ေရေႏြးၾကမ္းႏွင့္ေတာ့ မလဲႏိုင္ပါ။ ဒီမွာက
ေက်ာက္မဲလက္ဖက္ေျခာက္ ခတ္ထားေသာ ေရေႏြးၾကမ္း အနီေဖ်ာ့ေဖ်ာ့ ျဖစ္ပါသည္။
ေရေႏြးၾကမ္းကို jasmine tea ဟု ေခၚရျခင္းကို စာေရးသူ မႏွစ္ၿမိဳ႕ပါ။
ေပါင္ဒါနံ႔လိုလို စံပယ္နံ႔လိုလို ပါေသာ ေရေႏြးၾကမ္းကိုလည္း မႀကိဳက္ပါ။
လွ်ာတြင္ အရသာေတြ႕သည္မွာ ေမြးကတည္းက၊ လူမွန္းစသိကတည္းက အဖိုး၊
အဘတို႔ႏွင့္ ေသာက္ခဲ့ေသာ "အခါးရည္" လည္းေကာင္း၊ "အဖန္ရည္"ဟု လည္းေကာင္း
ေခၚၾကသည့္ ေရေႏြးၾကမ္းကိုသာ ႀကိဳက္ပါသည္။ တစ္ကယ္ေတာ့ ထမင္းစားၿပီးလွ်င္
သို႔မဟုတ္ အစာမ်ားမ်ား စားၿပီးလွ်င္ အခ်ိဳရည္ေသာက္သူႏွင့္ ေရေႏြးၾကမ္း
ေသာက္သူတို႔မွာ က်န္းမာေရး ႐ႈေထာင့္မွ ၾကည့္လွ်င္ အစာအိမ္ သက္တမ္းရွည္မႈ
မတူညီၾကပါ။
တိုင္းရင္းေဆးပညာ ႐ႈေထာင့္တြင္ ျဖစ္ေစ၊ အိႏၵိယမွလာေသာ အာယုေဗဒ
ေဆးပညာတြင္ျဖစ္ေစ အစာစားၿပီးလွ်င္ အစာေၾကဖို႔အတြက္ "ဝမ္းမီး" လိုသည္။
"ဝမ္းမီး" ကို ေဒသနာနယ ေဆးပညာတြင္ "ပါစကေတေဇာ" ဟုလည္း ေခၚသည္။ "ဝမ္းမီး"
မွာ ဝမ္းထဲမွမီး ျဖစ္သည္။ ေရေအးႏွင့္ေလာင္းလွ်င္ မီးၿငိမ္းသြားမည္
ျဖစ္သည္။ "ပါစကေတေဇာ" သည္ အစာကို ေလာင္ၿမိဳက္ၿပီး ေၾကက်က္ေအာင္
ခ်က္ၿပီးေသာ ေတေဇာျဖစ္၍ ပူေသာေတေဇာ (ဥဏွေတေဇာ) ျဖစ္ျပန္သည္။ ပူေသာေတေဇာ၏
ဆန္႔က်င္ဘက္မွာ ေအးေသာေတေဇာ (သီတေတေဇာ) ျဖစ္သည္။ ေအးေသာေရ၊ ေရခဲေရ၊
အခ်ိဳရည္တို႔မွာ ေအးေသာအရသာ ႐ိွသျဖင့္ "သီတ" အစာ ျဖစ္သည္။ အစာေၾကေစေသာအပူ
ဆန္႔က်င္ဘက္ ေလာင္းထည့္လိုက္လွ်င္ မည္သို႔ ျဖစ္မည္နည္း။ ႐ွင္းပါသည္။
အစာမေၾကႏိုင္ေတာ့။ မေၾကသည့္အျပင္ ပါစကေတေဇာ ပ်က္မည္ ျဖစ္ေလသည္။
ပူလိုက္ေအးလိုက္ ျဖစ္ပါမ်ားလွ်င္ အစာအိမ္ ပ်က္စီးသည္။ အစာအိမ္
ပ်က္စီးလွ်င္ ေရာဂါတစ္ခုခု ရမည္မွာ ေသခ်ာသည္။ ရႏိုင္ေသာ ေရာဂါမ်ားမွာ
(၁)အစာမေၾကေရာဂါ
(၂)အစာအိမ္ေရာင္ေရာဂါ
(၃) အခ်ဥ္ျပန္ေရာဂါ
(၄)အစာအိမ္အခ်ဥ္ေပါက္ေရာဂါ
(၅) အစာအိမ္အနာေပါက္ျခင္း
(၆) အစာအိမ္ကင္ဆာ စေသာ ေရာဂါမ်ား ျဖစ္ႏိုင္ေလသည္။
႐ိုးရာေဆးပညာ၊ အာယုေဗဒ ေဆးပညာ အလိုအရ "ေရာဂါမွန္သမွ်သည္ အစာမေၾကမွစသည္"
ဟု ဆိုသည္။ အေနာက္တိုင္း ေဆးပညာမ်ားတြင္ မၾကာေသးမီကမွ ဖတ္လိုက္ရသည္မွာ
အစာစားၿပီး အခ်ိဳရည္ႏွင့္ သံဗူးမ်ား၊ ဂက္စ္ပါေသာ အခ်ိဳရည္ ေသာက္သံုးေလ့
႐ိွသူမ်ားမွာ စားထားသမွ်ထဲမွ အဆီဖတ္မ်ားကို ေအးၿပီးခဲေအာင္
ျပဳလုပ္လိုက္သျဖင့္ ေခ်ဖ်က္ရန္ ခက္ခဲၿပီး "ဆီးခ်ိဳ" ေရာဂါျဖစ္ဖို႔
လမ္းစျဖစ္လာႏိုင္သည္။ ထို႔အျပင္ ထိုအက္ဆစ္ဖတ္မ်ားကို အာဟာရအျဖစ္ အူသိမ္မွ
စုပ္ယူရာမွ ေသြးေၾကာမ်ားအတြင္း ေရာက္႐ိွၿပီး ေသြးတြင္းအဆီထု တက္လာေလသည္။
ေသြးတြင္းအဆီထု တက္လာသူမ်ားမွာ ေသြးေၾကာက်ဥ္း ေရာဂါ၊ ႏွလံုးေရာဂါမ်ား
ခံစားရေလ့႐ိွၿပီး အခန္႔မသင့္ေသာ တစ္ေန႔တြင္ အဆီခဲျပတ္ထြက္ ေမ်ာပါသြားၿပီး
ဦးေႏွာက္အတြင္းသို႔ ေရာက္႐ိွၿပီး ႐ုတ္တရက္ မူးၿပီးလဲက်ျခင္း၊
ဦးေႏွာက္အတြင္း ေသြးခဲပိတ္၍ ကိုယ္တစ္ျခမ္း မလႈပ္႐ွားႏိုင္ျခင္း၊
ေလျဖတ္ျခင္းမ်ားပါ ျဖစ္ႏိုင္သည္။ စာေရးသူ ေလျဖတ္သူမ်ားကို ႏွစ္ေပါင္း
(၂၀) ေက်ာ္ ကုသလာခဲ့သည့္ အေတြ႕အႀကံဳမ်ား အရလည္း ေလျဖတ္သူ
အေတာ္မ်ားမ်ားမွာ ဆီးခ်ိဳႏွင့္ ေသြးတိုးေရာဂါ ႐ိွခဲ့ၾကၿပီး ေရခဲေရ၊
အခ်ိဳရည္ကို ထမင္းစားၿပီးတိုင္း ေသာက္ေလ့႐ိွသူမ်ား ျဖစ္သည္ကို
ေတြ႕ရျပန္ပါသည္။ ေရေႏြးၾကမ္းႏွင့္ ပတ္သက္ၿပီး ျပန္လည္ေကာက္ခ်က္
ခ်ရမည္ဆိုလွ်င္ ေက်းလက္ေတာ႐ြာမ်ားတြင္၊ ၿမိဳ႕ႀကီးျပႀကီးမ်ား၌
ေနထိုင္သူမ်ားေလာက္ ေလျဖတ္သူ မမ်ားရျခင္း အေၾကာင္း အရင္းမ်ားတြင္
ေရေႏြးၾကမ္းေသာက္ေသာ ဓေလ့သည္လည္း တစ္ခုအပါအဝင္ ျဖစ္ႏိုင္ပါသည္။
ေတာနယ္မ်ားတြင္ ဆင္းရဲသား လယ္သမား၊ ယာသမားမ်ား ဘဝတြင္ အခ်ိဳရည္၊
ေရခဲရည္လည္း မေသာက္ႏုိင္ၾကပါ။
တ႐ုတ္ျပည္မွ ေ႐ွးႏွစ္ေပါင္းမ်ားစြာ (ေအဒီ-၆၀၀) ေက်ာ္ ကတည္းက ဆူပြက္ေသာ
ေရေႏြးထဲသို႔ သစ္႐ြက္ေႂကြက်ရာမွ စတင္ခဲ့ေသာ လ႓က္ေျခာက္ ခတ္ေသာက္ေသာ
ဓေလ့ေၾကာင့္ အာ႐ွႏွင့္ အေ႐ွ႕ေတာင္ဥေရာပ ႏိုင္ငံမ်ားတြင္ အစာအိမ္ႏွင့္
အူမႀကီးကင္ဆာ ျဖစ္သူ နည္းပါးသည္။ ဥေရာပ ႏိုင္ငံမ်ားမွာ အျဖစ္မ်ားေသာ
ကင္ဆာသည္ အေ႐ွ႕ေတာင္အာ႐ွ႐ိွ ေရေႏြးၾကမ္းေသာက္ေသာ ႏိုင္ငံမ်ားတြင္
ျဖစ္ပြားမႈ ရာႏႈန္းနည္းသည္ကို ေလ့လာ ေတြ႕႐ိွၾကသည္။ ေလျဖတ္ျခင္းသည္
လူမေသေသာ္လည္း ဘဝဆံုးရေသာ ေရာဂါမ်ိဳး ျဖစ္သည္။ စီးပြားေရး အရလည္း မိသားစု
တစ္ခုလံုး ေငြကုန္ေၾကးက်မ်ားၿပီး ႏွစ္႐ွည္လမ်ား ထိခိုက္ေစေသာ
ေရာဂါျဖစ္သည္။ ေလမျဖတ္ေအာင္ ႀကိဳတင္ေ႐ွာင္ၾကဖို႔ လိုသည္။ အမွန္ေတာ့
ေလျဖတ္ျခင္းကို ကာကြယ္သည့္ေဆး ဟူ၍ မ႐ိွပါ။ သြယ္ဝိုက္ေသာ နည္းျဖင့္သာ
အက်ိဳး႐ိွႏိုင္ေသာ ေဆးမ်ားကိုသာ ေရာင္းေနၾကျခင္း ျဖစ္သည္။ ေလမျဖတ္ေအာင္
နား႐ြက္ေနာက္မွ အေၾကာျဖတ္သူမ်ားလည္း ေတြ႕ဖူးသည္။ အလြန္မွားေသာ
လုပ္ရပ္ျဖစ္သည္။ နားေၾကာျဖတ္ၿပီးမွ ေလျဖတ္လာသူကို လက္ေတြ႕ႀကံဳဖူးပါသည္။
သတၱဳစပ္ လက္ေကာက္တစ္မ်ိဳးကို ႏိုင္ငံျခားမွ လာသည့္ ေလမျဖတ္သည့္ လက္ေကာက္၊
ဤလက္ေကာက္ကို ဝတ္ထားလွ်င္ ေသြးမတိုးႏိုင္ဟု ညာေရာင္းေနျခင္းမ်ားလည္း
႐ိွသည္။ စာေရးသူ၏ လက္ေတြ႕ လူနာမ်ားကို ကုသခဲ့ဖူးေသာ အျမင္ျဖင့္
ေလျဖတ္ျခင္းမွ ကာကြယ္ႏိုင္ေသာ နည္းလမ္းေကာင္း တစ္ခုကို ၫႊန္ျပပါဆိုလွ်င္
"ေရေႏြးၾကမ္း" တစ္ခြက္ကိုပင္ ညႊန္ျပလိုပါသည္။ သင္ေလျဖတ္ျခင္းမွ ကာကြယ္ေသာ
ေဆးတစ္ခြက္ကို ေသာက္လိုလွ်င္ အစာစားၿပီးတိုင္း ေရေႏြးၾကမ္းတစ္ခြက္
ေသာက္ပါ။ အစာစားၿပီးတိုင္း အခ်ိဳရည္၊ ေရခဲရည္ ေသာက္သည္ထက္ ေရေႏြးၾကမ္း
ေသာက္သည္က အစာလည္းေၾက၊ ဆီးခ်ိဳေသြးတိုး ေရာဂါကိုလည္း ကာကြယ္ၿပီး
ေသြးတြင္း အဆီက်ေစသည့္အျပင္ ေလျဖတ္ျခင္းမွလည္း ကာကြယ္ႏိုင္သည့္
ေငြကုန္ေၾကးက် နည္းေသာ ေဆးေကာင္းျဖစ္ေၾကာင္း ေရးသား လိုက္ရပါသည္။
************************************************************
သံပရာရည္၏ က်န္းမာေရး အက်ဳိးေက်းဇူး
သံပရာရည္မွာ ဗီတာမင္စီနဲ႔ အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ေတြ အေကာင္းဆံုး
ပါဝင္တာေၾကာင့္ ခႏၶာကိုယ္ထဲက မေကာင္းတဲ့ ဖရီးရယ္ဒီကယ္ ေတြကို
ဖယ္ရွားေပးကာ ခုခံအားစနစ္ကို ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္။ သံပရာရည္ဟာ ပုိးဝင္
ကူးစက္မႈေတြ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးၿပီး ဓာတ္မတည့္မႈကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။
ပိုးသတ္ေပးႏိုင္တဲ့ အာနိသင္ရွိတာေၾကာင့္ အနာက်က္ ျမန္ေစပါတယ္။ လည္ေခ်ာင္း
နာတာ၊ အာသီး ေရာင္တာေတြကို သက္သာ ေစပါတယ္။ သံပရာရည္ဟာ အစာေျခစနစ္ကို
က်န္းမာေရး ေကာင္းေစၿပီး ခႏၶာကိုယ္ရဲ႕ ဇီဝ႐ုပ္ ျဖစ္ပ်က္မႈကို အားေပးကာ
ဝမ္းခ်ဳပ္တာ၊ အစာ မေၾကတာ၊ ပ်ဳိ႕ခ်င္အန္ခ်င္ ျဖစ္တာ၊ ရင္ပူတာစတဲ့
အစာေျခစနစ္ ျပႆနာေတြကို မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ ေပးႏိုင္ပါတယ္။ သံပရာရည္ဟာ
ခႏၶာကိုယ္တြင္း စနစ္ေတြကို သန္႔စင္ေစၿပီး အဆိပ္ေတြကို ေျပေစပါတယ္။
သံပရာရည္ဟာ ဆီးသြားေစတဲ့ အာနိသင္ ရွိတာေၾကာင့္ ဆီးလမ္းေၾကာင္း
ပိုးဝင္ေနသူေတြ အတြက္ အက်ဳိးေက်းဇူး ရွိပါတယ္။ သံပရာရည္ကို ေန႔စဥ္
ေသာက္ေပးရင္ အဝ လြန္တာနဲ႔ ဗိုက္အဆီကို ေလ်ာ့ေစပါတယ္။ သံပရာရည္ဟာ
အသားအေရနဲ႔ ဆံပင္သား က်န္းမာေရးအတြက္ အေရးပါတဲ့ အိမ္သံုးေဆးပါ။
သံပရာရည္ကို ပံုမွန္ ေသာက္တာက အေရျပားကို ၾကည္လင္ေအာင္ ျပဳျပင္ေပးၿပီး
အသားအေရကို ဝင္းပသန္႔စင္ ေစပါတယ္။ သံပရာရည္ကို မ်က္ႏွာေပၚမွာ လိမ္းေပးရင္
ေနေလာင္ဒဏ္ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ ေပးႏိုင္ပါတယ္။ သံပရာရည္ကို
ေခါင္းမေလွ်ာ္ခင္ ဆံပင္ေပၚ လိမ္းေပးၿပီး ေရနဲ႔ ေဆးခ်ေပးရင္ သန္႔စင္ေတာက္ပ
ေစပါတယ္။ ေဆာင္းရာသီမွာ ႏႈတ္ခမ္း ကြဲေနပါက ႏႈတ္ခမ္းသားေပၚ သံပရာရည္နဲ႔
ဂလစ္ဆရင္ အလွဆီကို ေရာေမႊၿပီး လိမ္းေပးရင္ အနာက်က္ေစ ႏိုင္ပါတယ္။
************************************************************
သင့္က်န္းမာေရး အတြက္ အနက္ေရာင္ အစားအစာမ်ား
သင့္က်န္းမာေရး ေကာင္းဖုိ႔ အစိမ္းေရာင္ရွိတဲ့ အစာေတြကုိ စားရမယ္
ဆုိတာေတာ့ သိေလာက္ၿပီလုိ႔ ထင္ပါတယ္။ အခု အာဟာရ သုေတသီေတြရဲ႕ ေနာက္ဆုံး
ေတြ႕ရွိခ်က္အရ အနက္ေရာင္ဘက္ သန္းေနတဲ့ အစားအစာေတြဟာ ကင္ဆာေရာဂါကုိ
ကာကြယ္ႏုိင္တာ၊ ခါးအရြယ္အစား ေသးတာ၊ အ႐ုိး သန္မာေစတာေတြ အျပင္
က်န္းမာေရးအတြက္ အမ်ားႀကီး အေထာက္အကူ ျပဳႏုိင္တယ္ဆုိတာ
သက္ေသျပႏုိင္ၿပီလုိ႔ သိရပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ က်န္းမာေရး ေကာင္းေစတဲ့
အနက္ေရာင္ သန္းေနတဲ့ အစားအစာေတြကုိ ေဖာ္ျပ ေပးလုိက္ပါတယ္။
အူမႀကီးကင္ဆာကုိ ကာကြယ္ႏုိင္ေအာင္ ပဲနက္ (Black Beans) စားပါ
ေန႔စဥ္ ပဲနက္ဟင္းကုိ ေလးပတ္ၾကာ စားတဲ့သူေတြဟာ အူမႀကီးကင္ဆာ ျဖစ္ႏုိင္ေျခ
၇၅ ရာခုိင္ႏႈန္း က်ဆင္းႏုိင္တယ္လုိ႔ Michigan မွ ေလ့လာမႈအရ သိရပါတယ္။
ဘာေၾကာင့္လဲ
ပဲနက္ဟာ အူမႀကီးကင္ဆာ ျဖစ္ေစႏုိင္တဲ့ အူမႀကီးအတြင္း အိတ္ေျမႇာင္ (Polyps)
ျဖစ္ေပၚမႈကုိ နည္းလမ္းႏွစ္မ်ဳိးနဲ႔ ကာကြယ္ႏုိင္ပါတယ္။ သူ႔မွာပါဝင္တဲ့
မ်ားစြာေသာ အမွ်င္ေတြက ဝမ္းဗုိက္ျပည့္တင္းမႈကုိ အခ်ိန္ၾကာစြာ
ရရွိေစတာေၾကာင့္ ခႏၶာကုိယ္အဆီေတြ ေလ်ာ့သြားႏုိင္ပါတယ္။ (ကုိယ္တြင္း
အဆီမ်ားလြန္းတာဟာ အူမႀကီးကင္ဆာနဲ႔ ဆက္စပ္မႈ ရွိပါတယ္)။ ဒါ့အျပင္ ပဲနက္ဟာ
Butyric Acid ျဖစ္ႏႈန္း ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္။ အဲဒီအက္စစ္ကုိ
အူမႀကီးအေျမႇးမွ Cell ေတြက အစာေျခစနစ္ က်န္းမာေရး ေကာင္းဖုိ႔
အသုံးျပဳၾကပါတယ္။
ဗုိက္ပြမႈ မရွိေအာင္
ပဲနက္ စားခ်င္ေပမယ့္ ဗုိက္ပြမွာ စုိးရိမ္ေနသလား။ ပဲဟင္းမခ်က္ခင္
ပဲကုိေရစိမ္ၿပီး ေရနဲ႔ေဆးပါ။ ဒီလုိ လုပ္တာေၾကာင့္ ေလပြေစႏုိင္တဲ့
ကာဗုိဟုိက္ဒရိတ္ေတြကို ၂၅ ရာခုိင္ႏႈန္းခန္႔ ေလ်ာ့သြားႏုိင္တယ္လုိ႔
ေလ့လာမႈအရ သိရပါတယ္။
ဦးေႏွာက္အုိမင္းမႈကုိ ကာကြယ္ႏုိင္ေအာင္ ခရမ္းသီးစားပါ
ခရမ္းသီးကုိ ႀကိဳက္သလုိ ခ်က္စားႏုိင္ေပမယ့္ သူရဲ႕အခြံကုိ မႏႊာဖုိ႔
အေရးႀကီးပါတယ္။ အခြံပါ ခရမ္းသီးဟင္းကုိ ပုံမွန္စားသူေတြဟာ အခြံခြာၿပီးသား
ခရမ္းသီးဟင္းကုိ စားသူေတြထက္ မွတ္ဉာဏ္ ပုိၿပီး ေကာင္းမြန္တာနဲ႔
ေတြးေခၚအား ပုိေကာင္းတာကုိ ေတြ႕ရွိခဲ့ပါတယ္လုိ႔ California တကၠသုိလ္မွ
သုေတသီေတြက ေတြ႕ရွိခဲ့ပါတယ္။
ဘာေၾကာင့္လဲ
ခရမ္းသီး အခြံမွာသာ ပါဝင္တတ္တဲ့ Nasunin ဟာ ဦးေႏွာက္ Cell အေျမႇးပါးေတြ
ပ်က္စီးမႈ မရွိေအာင္ ကာကြယ္ႏုိင္တာေၾကာင့္လုိ႔ ဆုိပါတယ္။ Cell
အေျမႇးပါးေတြဟာ Cell ေတြကုိ ဓာတ္တုိးပစၥည္း အႏၲရာယ္မွ ကာကြယ္ေပးၿပီး
အေျမႇးပါးအတြင္း Nasunin ဝင္ေရာက္ သြားတာေၾကာင့္ အေျမႇးပါးရဲ႕
လုပ္ငန္းေဆာင္တာ ပုိေကာင္းမြန္ သြားပါတယ္။
Blackberries စားပါ
မၾကာခင္က ျပဳလုပ္တဲ့ Tufts တကၠသုိလ္မွ ေလ့လာမႈအရ Blackberries
မွာပါဝင္တဲ့ Polyphenols ေတြဟာ အသက္အရြယ္ေၾကာင့္ ျဖစ္တဲ့ ဦးေႏွာက္ Cell
ေရာင္ရမ္းမႈကုိ ေလွ်ာ့ခ်ႏုိင္တာေၾကာင့္ မွတ္ဉာဏ္ ေကာင္းမြန္ၿပီး ပညာရပ္
အသစ္ေတြကုိ သင္ယူႏုိင္စြမ္းအား ေကာင္းမြန္တယ္လုိ႔ သိရပါတယ္။
အ႐ုိးဆုံး႐ႈံးမႈ မရွိေအာင္ ဆီးသီးေျခာက္စားပါ
ေလ့လာမႈ အသစ္ေတြအရ ေန႔စဥ္ ဆီးသီးေျခာက္ (Prunes) သုံးလုံးမွ ၁၀ လုံးေလာက္
စားတာေၾကာင့္ ေျခာက္လအၾကာမွာ အ႐ုိးဆုံး႐ႈံးမႈကုိ ျပန္လည္
ျပဳျပင္ႏုိင္ၿပီး အ႐ုိးသိပ္သည္းဆကုိ ေျခာက္ရာခုိင္ႏႈန္းထိ ပုိမုိျမင့္မား
ႏုိင္တယ္လုိ႔ သိရပါတယ္။
ဘာေၾကာင့္လဲ
ဆီးသီးေျခာက္မွာ အ႐ုိးထုတ္လုပ္ႏုိင္တဲ့ Cell ေတြကုိ လႈံ႕ေဆာ္ႏုိင္တဲ့
Polyphenols ေတြ မ်ားစြာ ပါဝင္လုိ႔ပါ။ ဒါ့အျပင္ အ႐ုိးသိပ္သည္းဆ
ျမင့္တက္ေစႏုိင္တဲ့ သတၱဳဓာတ္၊ ပုိတက္စီယမ္နဲ႔ ဘုိရြန္ေတြလည္း
ပါဝင္တာေၾကာင့္ပါလုိ႔ Floride တကၠသိုလ္မွ ပါေမာကၡ Bahram က ေျပာပါတယ္။
ဝမ္းမွန္ေအာင္ ဆီးသီးေျခာက္စားပါ
Lowa Larve ေဆးတကၠသိုလ္မွ သုေတသီေတြက ေန႔စဥ္ ဆီးသီးေျခာက္ ေျခာက္လုံး
စားသူေတြဟာ ဝမ္းႏုတ္ေဆး စားသလုိမ်ဳိး ဝမ္းမွန္မွန္ သြားႏုိင္တယ္လုိ႔
မၾကာခင္က ေတြ႕ရွိခဲ့ပါတယ္။
ကုိယ္အေလးခ်ိန္ က်ဆင္းေအာင္ အနက္ေရာင္ ေပါင္မုန္႔စားပါ
မၾကာခင္က ျပဳလုပ္တဲ့ ေလ့လာမႈအရ နံနက္စာအျဖစ္ အနက္ေရာင္ ေပါင္မုန္႔
စားထားသူေတြဟာ ေန႔လယ္စာ စားခ်ိန္အထိ ဝမ္းဗုိက္ ျပည့္တင္းေနကာ ေန႔လယ္စာ
စားၿပီးရင္လည္း အဆာေျပ စားခ်င္စိတ္ ေလ်ာ့နည္း သြားတယ္လုိ႔ သိရပါတယ္။
ဘာေၾကာင့္လဲ
သူ႔မွာပါဝင္တဲ့ rye အမွ်င္ဓာတ္ေတြက အစာစားအၿပီး ေသြးတြင္း သၾကားဓာတ္ကုိ
ထိန္းခ်ဳပ္ ႏုိင္တာေၾကာင့္ပါ။ သူ႔မွာပါဝင္တဲ့ Noncellulose
Polysaccharide ေတြကလည္း ဝမ္းဗုိက္အတြင္း ပြလာတတ္တာေၾကာင့္ အစာေျခတာ
ေႏွးသြားၿပီး နာရီေပါင္းမ်ားစြာ ဝမ္းဗုိက္ ျပည့္တင္းမႈ
ရရွိေစႏုိင္တာေၾကာင့္ပါ။
အစာေၾကလြယ္ေအာင္ င႐ုတ္ေကာင္းစားပါ
အစာမေၾကတာ အမ်ားစုဟာ အစာအိမ္အတြင္း အက္စစ္ လုံေလာက္မႈ မရွိတာေၾကာင့္
အစာကုိ ေသေသခ်ာခ်ာ မၿဖိဳခြဲႏုိင္လုိ႔ပါ။ င႐ုတ္ေကာင္းဟာ လွ်ာမွအရသာခံ
အဖုေတြကုိ လႈံ႕ေဆာ္ႏုိင္ၿပီး အစာအိမ္မွ အက္စစ္ေတြ ထြက္ရွိ
လာေစတာေၾကာင့္ပါ။
အေထြေထြ က်န္းမာေရး ေကာင္းမြန္ေအာင္ ပဲငံျပာရည္ (အေနာက္) စားပါ
သိပၸံပညာရွင္ေတြက မၾကာခင္က ဓာတ္တုိးဆန္႔က်င္ ပစၥည္းအသစ္ တစ္မ်ဳိးကုိ
ထုတ္ေဖာ္ လုိက္ပါတယ္။ ပဲငံျပာရည္ (အပ်စ္ရည္) ျဖစ္ၿပီး National
University Of Singapore ရဲ႕ မၾကာခင္က ေလ့လာမႈအရ ထမင္းနဲ႔အတူ ပဲငံျပာရည္
အပ်စ္ရည္ (Dark Soy Souce) ေျခာက္ဇြန္း စားသူေတြဟာ ဓာတ္တုိးပစၥည္းေၾကာင့္
ပ်က္စီးမႈ ၂၀ ရာခုိင္ႏႈန္း ေလ်ာ့နည္းၿပီး စားၿပီး နာရီပုိင္းအၾကာမွာ
ေသြးစီးဆင္းမႈ ၁၀ ရာခုိင္ႏႈန္းမွ ၁၅ ရာခုိင္ႏႈန္း
ပုိမုိေကာင္းမြန္တယ္လုိ႔ ေတြ႕ရွိခဲ့ပါတယ္။
ဘာေၾကာင့္လဲ
ဓာတ္တုိးဆန္႔က်င္ ပစၥည္းႏွစ္မ်ဳိးေၾကာင့္လုိ႔ ဆုိပါတယ္။ ပဲပိစပ္ကုိ
အခ်ဥ္ေဖာက္ထားတဲ့ ပဲငံျပာရည္ အပ်စ္ရည္ေတြဟာ ဝုိင္အနီထက္ ၁၀ ဆပုိၿပီး
ဓာတ္တုိးပစၥည္းေတြကုိ တြန္းလွန္ႏုိင္ကာ ဗီတာမင္စီနဲ႔ ဗီတာမင္အီးထက္ အဆ
၁၅၀ ထက္ပုိၿပီး အစြမ္းထက္တယ္လုိ႔ ဆုိပါတယ္။ ပဲငံျပာရည္ (Soy Sauce)
အသုံးျပဳထားတာေၾကာင့္ ဟင္းခ်က္ရာမွာ ဆားေလွ်ာ့ထည့္ပါ။
သားျမတ္ကင္ဆာမွ ကာကြယ္ႏုိင္ေအာင္ ေကာက္ညႇင္းငခ်ိတ္စားပါ
သုေတသန ျပဳသူေတြက အနက္ေရာင္ဆန္ (ေကာက္ညႇင္းငခ်ိတ္) အႏွစ္ကုိ အသုံးျပဳၿပီး
သားျမတ္ကင္ဆာ Cell သုံးမ်ဳိးကုိ ေလ့လာရာမွာ ကင္ဆာ Cells အားလုံး
အားေပ်ာ့ၿပီး ပ်က္စီးသြားတယ္လုိ႔ Nutrition နဲ႔ Cancer ဂ်ာနယ္မွာ
ေဖာ္ျပထားပါတယ္။
ဘာေၾကာင့္လဲ
အနက္ေရာင္ဆန္ (ေကာက္ညႇင္းငခ်ိတ္) မွာ ကင္ဆာ ျဖစ္ေပၚေစတဲ့ ေရာင္ရမ္းမႈကုိ
ေလွ်ာ့ခ်ႏုိင္တဲ့ ဓာတ္တုိးဆန္႔က်င္ ပစၥည္းေတြ ပါဝင္လုိ႔ပါ။ ဒါ့အျပင္
သူ႔မွာပါဝင္တဲ့ Anthocyanins ေတြဟာ ကင္ဆာ Cell ကုိ ေသေစႏုိင္ၿပီး ကင္ဆာ
Cell ေတြကုိ အာဟာရ ျဖစ္ေစတဲ့ ေသြးေၾကာေတြ မျဖစ္ေပၚေအာင္
တားျမစ္ႏုိင္တာေၾကာင့္ ကင္ဆာ Cell ေတြ ပ်က္စီးသြားလုိ႔ပါ။
************************************************************
No comments:
Post a Comment